Oves setý

český název: Oves setý

latinský název:Avena sativa

čeleď: lipnicovité - poaceae

lidové názvy: voves, ovos, vovos

Oves pochází z východní Evropy a u nás se pěstuje v mnoha kultivarech.


účinné látky: bílkoviny, kyselina křemičitá, galaktóza, vitamíny skupiny B, vitamíny E a PP, slizy, lipidy, kyselinu linolonou, minerální látky, zvláště a železo 

 

 

 

 

 

 

.........................................................................................................................................................

Vzhled: Jednoletá rostlina vysoká 60-90 cm s hustým kořenovým systémem. Listy jsou kopinaté až 1,5 cm široké a po obou stranách drsné. V době zralosti se vytvářejí hnědožlutá ovesná zrna, zobalená pluchami.

Stanoviště: Oves snáší všechny druhy půdy kromně vyprahlého písku a vápna. U nás se dodnes hojně pěstuje v chladnějších polohách.

Čas a způsob sběru: pro léčebné účely se oves sbírá v době mléčné zralosti, což je zhruba 14 dní před zralostí tržní.

…............................................................................................................................................................

Ovesné koupele

Výborný prostředek proti různým kožním nemocem a ekzémům,špatnému krevnímu oběhu, revmatismu, ústřelu, ischiasu, dně, chorobách ledvin, urolitiáze - stav, kdy se v orgánech vylučovací soustavy utvářejí ledvinové kameny, jaterních chorobách, svalové únavě, nervové vyčerpanosti a tělesné slabosti. Ovesné koupele se používají jak tzv. čisté - jen oves - tak s příměsí jiných bylin - např. heřmánek, mateřídouška, kontryhel nebo řepík

(P.O.Mathiolli, M.Treben, páter F. Ferda)

…............................................................................................................................................................

Příprava  koupele

Sáček s jemně nadrceným ovsem vložíme do teplé vany a necháme louhovat 10-15 minut. Dle váhy onemocnění a velikosti vany volíme počet sáčků na jednu vanu. Po vylouhování sáček vymačkáme jako houbu do vany. Koupel by měla trvat cca 20 minut. 

 

................................................................................................................................................................

V anglosaských zemích se z ovsa vyrábějí některé druhy piva a v Rusku se z něj připravoval alkoholický kvas. Oves má i jedno zvláštní uplatnění - použíá se jako podpůrný prostředek při odvykání od drog, alkoholu, kouření a dalších návykových látek.