Třezalka

02.12.2014 19:04

TŘEZALKOVÝ OLEJ 
Pomáhá při otocích různých žláz, při krevních výronech, bolestech zad, ústřelu, ischiasu a revmatismu. Stačí pouze potírat inkriminovaná místa alespoň 4-5 x denně. 
Je vynikající při suchém dráždivém a neutuchajícím kašli a při zánětu průdušek - tady je potřeba nahřát pár lžic na pánvi ( nebo v jakémkoliv hrnci, nechat lehce vychladnout a do vychladlého oleje namočit kus plátna ( nebo jakéhokoliv jiného savého kusu látky) a vlažné plátno přiložit na plíce (hrudník). Přes tento napuštěný kus látky přeložíme např. starší složený ručník a převážeme elastickým obvazem (to je pro to aby zábal držel na svém místě) . Zalezeme do teplé postele a zábal necháme klidně celou noc. Parádní na tom je, že to vydrží i děti - stačí říct, že je to brnění  a funguje to. 
Další z neopomenutelných možností je použít ho na popáleniny - nejlepší je nechat ho jako první pomoc v kuchyni, protože kdo už vytahoval plech z trouby ......  Těch šrámů bude asi víc než bychom chtěli. Já jsem teda popálená permanentně a to jak od žehličky, kamen, trouby nebo v létě od sluníčka. Okamžitě jak se popálíme, natřít třezalkovým olejem a garantuji, že se Vám neudělá ani puchýř - je to neuvěřitelné, ale je to tak. A letní spálená záda po volejbalovém turnaji? Natřeme opatrně popálená záda studeným olejem z lednice - už to Vám uleví  A potom potírat třeba ještě 2 x denně - prostě musejí být ta záda permanentně natřená. Nejlepší je nechat bez oblečení - myslím, že drahé polovičky to ocení , ale není problém vzít si lehkou starší košili - a druhý den máte klid a často se kůže ani neloupe.
Ještě jen tak pro zajímavost, kolegyni se před lety opařila malá dcerka - klasika hrnec na sporáku - maminko co je tam..... a v mžiku ho na sebe vylila. Pohotovost, mastičky a bla bla bla. Za dva dny jsme ji začali potírat třezalkovým olejem a prcek už chtěl jen ten olejíček (má to totiž výhodu- nedře, když ho natíráte a děti to nebolí) , no a dneska nikdo nepozná, že byla popálená.  To je teprve úspěch ! A to samé platí u jizev , například po operacích - pořád potírat a dějí se zázraky. A o použití při péči o obličej a dekolt asi ani nemusím psát..... Nebo musím????  
Jenom ještě malá, ale důležitá poznámka - třezalka vyvolává fotosenzibilaci to znamená, že pokud jsme se natřeli třezalkou, neměli bychom vystavovat natřené místo slunci, ale to neznamená, že nesmíme na sluníčko - je to tak jak jsem psala s tou starší košilí a je to vyřešené. Není to olej na opalování.

TŘEZALKA V MANDLOVÉM OLEJI to je jeden z nejkvalitnějších olejů. Stačí pár kapiček a perfektně hojí a ´opravuje´ zánětlivou pletˇ, projasňuje, zjemňuje a zvláčňuje, vyživuje a harmonizuje suchou pleť, omlazuje zralou pleť, regeneruje stresovanou a unavenou pokožku. Často se používá při masáži obličeje a při tom tiší bolesti kloubů a hlavy a hlavně - hlavně uklidňuje A to nám opravdu v dnešním stresu tzv. přijde vhod 
A jeden parádní nápad pro ´holčičí večer´ 
Připravíme skleničku výborného bílého vína a položíme ji na okraj vany, vanu napustíme příjemně teplou vodou a přilijeme tak odhadem lžičku ( kávovou, ne polévkovou :-)) třezalkového oleje (nejlépe v mandlovém oleji). Hup do vany a minimálně 15 minut odpočíváme, popijeme bílého vína a po tom co vylezeme z vany pořádně rozetřeme ulpělý olejíček po celém těle. Župan, knížku a šup do postele. Budete mít kůži jako miminka , budete odpočinuté - jen z vlastní zkušenosti vím, že toho už moc nepřečtete . Přeji krásné sny.

Tak takhle vypadá námi vyrobená TŘEZALKA V OLEJÍCH - slunečnicovém, olivovém a mandlovém.
Je macerovaná 90-120 dní na slunci a čirá je proto, že je filtrovaná.
Ve slunečnicovém oleji se třezalka osvědčila jako výborná na zábaly při onemocnění horních cest dýchacích a po "útoku" našich známých a jejich známých je ve větším množství 
Třezalka v extra panenském olivovém oleji, který je lisovaný za studena, je vhodná k potírání ran a jizev, ke koupelím atd.
V mandlovém oleji, který je nejkvalitnější, je třezalka na hojení, výživu a omlazování pokožky obličeje a dekoltu. Použít ji můžete samozřejmě i do koupelí.