Krušnohorská meducína

14.12.2014 19:20

KRUŠNOHORSKÁ MEDUCÍNA
ČERNÝ JEŘÁB - ARONIE, BRUSINKA, MÁTA
Je prosinec - plískanice, sníh, mráz ( teda trošku  ) , prostě "vlezlo a zimivo". Co si návrat z procházky vylepšit douškem dobrého čaje s naší KRUŠNOHORSKOU MEDUCÍNOU? Stačí do teplého čaje přidat jednu kávovou lžičku meducíny a je to  Výborně chutná a ještě je plná vitamínů a látek, které Vám pomohou v boji s různými neduhy. 
ČERNÝ JEŘÁB - ARONIE - TEMNOPLODEC
(má spousty názvů, tak si můžete vybrat  )
Zpomaluje stárnutí organismu, účinně působí proti stresu, harmonizuje činnost štítné žlázy, výrazně zmírňuje problémy spojené s menopauzou u žen, podporuje jaterní funkci a provádí jejich detoxikaci, působí protiskleroticky (to se myslím hodí nejednomu z nás  ), příznivně ovlivňuje pružnost a propustnost cévních stěn, snižuje zvýšený krevní tlak, snižuje cholesterol a cukr v krvi, čistí ledviny a podporuje jejich funkci. Dále má vysoký obsah vitamínu C. 
BRUSINKA
Brusinka je bezkonkurenční při zánětech močových cest - což se nám při zimní lyžovačce přihodí jedna dvě  Dále se používá jako podpůrný lék při cukrovce a při průjmech. A v neposlední řadě je velmi účinná proti viru herpes typu 2, který je jedním z nejčastějších virů v lidském těle a zpravidla způsobuje opary. Já sama mám nadměrnou spotřebu brusinek a přiznávám, že nevím co je to opar - může to být brusinkou a nemusí.......... Je to na Vás.......
MÁTA
V řecké mytologii byla Mentha nymfa, kterou miloval Pluto. Avšak poté, co mu na jeho milostné spády přišla jeho žárlivá manželka, musel Menthu proměnit ve voňavou bylinu, kterou nosil při sobě.
A teď něco z léčivých účinků  
Na Božím Daru byl Ježíškův adventní trh, stála tam bledá paní s rodinkou. Na otázku jestli něco potřebuje, nám odpověděla: " Nic, mám kocovinu a není mi dobře. Donutila jsem ji napít se naší mátové meducíny. Paní poděkovala a zmizela. ... Za dvě hodinky se vrátila a co prý to bylo za ´lektvar´, že je jí dobře............ Co víc si přát, než když váš výrobek mluví za Vás..... 
Jinak se máta užívá při žaludečních potížích jak jsem již psala, při žlučových kamenech, potížích s trávením, při nevolnosti a zvracení, při nadýmání, při únavě a nervovém vypětí a pro chuť k jídlu ( je fajn u dětí, které tzv. nemají čas jíst :-) ) 

Tak uvaříme čaj a výběr KRUŠNOHORSKÉ MEDUCÍNY už je jen na Vás :-)  
Přeji příjemně provoněné zimní večery