Babské rady na zimní nachlazení

18.01.2015 21:41

 

Babské rady na zimní nachlazení

Je tu konečně zima se vším všudy. Sníh, mráz, lyžování, sáňkování a další radosti, které nám toto období přináší. Vše má ale také druhou stránku a tou je bohužel bolest v krku, rýma, kašel..... situace, kterou řeší nejeden z nás. Pro tentokrát zapátráme v paměti našich babiček a vyřešíme naše neduhy přírodní cestou za pomoci bylin a potravin, které jsou součástí naší domácnosti. Vynecháme jeden z všeléků - zázvor (o tom si povíme samostatně v dalším čísle) eukalyptus a jiné méně známé a hůře dostupné potraviny. Koukneme do spižírny a vaříme:

Cibule

Cibule je jedním z nejuniverzálnějších pomocníků při nachlazení. Má dezinfekční účinky, navíc odhleňuje a je skvělá proti kašli.

Cibulový čaj proti kašli: nakrájíme 4 cibule(i se slupkou) na kolečka, vložíme do hrnce a přilijeme 2 l vody, přivedeme do varu a povaříme 3-5 minut, přisypeme majoránku a necháme ještě minutu přejít varem. Čaj nalijeme do hrnečku přes sítko a osladíme medem. Pijeme co nejteplejší a min.2l denně.

Cibulovou šťávu můžeme použít tak, že si vyrobíme sirup: cibuli nakrájíme na kolečka, přelijeme dvěma lžícemi medu a zakápneme šťávou z citronu. To celé necháme 2 hodiny vyluhovat. Pak polykáme po lžičkách dle chuti.

Na kašel a průdušky pomůže také cibulový med: cibuli nakrájíme na malé kostičky, zalijeme medem a necháme v lednici do druhého dne. Cibule pustí šťávu a tou si sladíme čaj.

Při horečce vyzkoušejte cibulové ponožky: nakrájíme cibuli na kolečka cca 0,5 cm široká a na patu přiložíme kolečko cibule, přetáhneme ponožkou a totéž uděláme na druhé noze. Zalezeme pod duchnu a potíme se. Teplota se sníží. Mějte ale na paměti, že teplota naní nic co by nám mělo ublížit – naopak je tu proto aby se nekalosti, které máme v těle v době nemoci odplavily ven z těla.

Česnek

Česnek je přírodní antibiotikum,

které dokáže snadno zatočit s leckterou chorobou. Je třeba jej v době zvšeného výskytu infekcí konzumovat co nejčastěji. Ať už v podobě super zdravé česnečky nebo přidáním do polévek, omáček či salátů.

Samozřejmě, že nejlepší je česnek syrový, ale pozor na žaludeční citlivost. Babička vždy namazala krajíc chleba sádlem a na něj položila česnek pokrájený na kolečka.

Při močových infekcích respiračních infekcích a na odhlenění rozmačkáme 2-3 stroužky česneku zalijeme 2 dcl horké vody a pijeme 3x denně.

Petržel

Při zápachu z úst zkuste rozžvýkat kousek petržele. Měla by pomoci například po konzumaci česneku nebo cibule.

Křen

Křen má velmi posilující účinky na naši obranyschopnost. Obsahuje dostatek důležitých živin a má antibiotický efekt. Dokáže v našem těle účinně eliminovat infekce a je výborným doplňkem při nachlazení, angíně a chřipce.

Nastrouhejte na jemno křen a poté smíchejte 2 lžíce křenu se lžící medu. Užívejte 3 x denně jednu čajovou lžičku. Už krátkou chvíli po konzumaci zjistíte, že se vám „spouští rýma“ , snadněji odkašláváte a lépe se vám dýchá. Chřipku často doprovází chrapot, při kterém je velmi důležitý hlasový klid - nemluvit ani nešeptat!

Brambora

Brambory obsahují látky s protivirovým účinkem. Rozkrojená syrová brambora pomáhá při oparu. Při nachazení uvařte bramboru a v ubrousku ji rozmačkejte. Ten si poté přiložte na čelo nebo na dutiny a nechte působit dokud brambora nevychladne.

Tvaroh

Obklady z tvarohu se používají na záněty. Ať jsou to záněty průdušek, svalů, prsou, šlach atd. Na bolavé místo naneseme tvaroh ve vrstvě cca 1 cm a překryjeme plátnem. Necháme působit max.1,5-2 hodiny.

Hřebíček

Při bolesti v krku kloktáme odvar z hřebíčku. Hřebíček je tzv. přírodní anestetikum. Odvar připravíme tak, že do ¼ l vroucí vody vložíme 10 ks hřebíčku a necháme 3-5 minut povařit. Slijeme přes sítko a co nejteplejší vyloktáme.

Sůl

Není lepšího léku na ucpané dutiny než mořská voda. Bohužel v našich krajích o ní můžeme leda tak snít. Není ale těžké udělat si náhražku. Vezmeme velkého panáka, naplníme ho vodou a dáme do něj lžičku soli. Pořádně promícháme dokud se sůl nerozpustí. Ti odvážnější mohou směs vdechnout nosem přímo, ostatní si vodu se solí mohou nalít do nádobky na kapičky do nosu a kapat kapátkem.

Med

Při onemocnění horních cest dýchacích staré herbáře doporučují pít horké mléko s medem nebo med s citronovou šťávou (šťáva z jednoho citronu na 100g medu). Dalším výborným prostředkem je mateřídouškový čaj s medem (na jeden šálek čaje jedna polévková lžíce medu).

 

Někdo babským radám a jejich účinkům věří, jiný ne. Babo raď, jak to s nimi je. Ale za pokus to určitě stojí. Člověk stále hledá a objevuje, tak proč nevyužít zkušeností a nápady někoho, než přijde ta naše vlastní zkušenost.